Sarf Malzemesi Makine - Teçhizat Üretimi

KTO Karatay Üniversitesi'nden Türkiye’de Bir İlk: Kuru Buharlı Dezenfeksiyon Sistemi

Covid-19 ile mücadeleye gerek siperlik gerek muhtelif dezenfektan üretimi ile destek veren üniversitelerin başında gelen Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, yeni nesil dezenfektan projesini Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde hayata geçiriyor.
KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Amir Yavariabdi ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ahmet Sami Yılmaz tarafından geliştirilen; kuru buhar üreten ve el teması olmayan yeni sistemde virüsler, yüzde 100’e yakın bir oranda dezenfekte edilebiliyor. 
Koronavirüsle mücadelede toplum sağlığını korumak için Türkiye’ye örnek olan çalışmalara imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım araçlarında deneme aşamasında olduğu Kuru Buharlı Dezenfeksiyon Sistemini hizmete sunmaya hazırlanıyor.
Uygulandığı yüzeye 10 ila 20 mikron arasında kuru buhar gönderen yeni nesil sistem, yüzeyde gün boyunca oluşan mantarların, bakteriyel ve virüssel organizmaların yüzde 100’e yakın bir oranda dezenfekte edilmesini sağlıyor.
Üniversite ve Belediye Yoğun Çalışmalar Yürütüyor
Toplu ulaşım araçlarının dezenfeksiyonunu da düzenli şekilde sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, daha önce duraklar ile otobüs ve tramvayların içerisine dezenfektan kurulumları gerçekleştirmişti. Ayrıca, toplu ulaşımda sosyal mesafe denetimleri de titizlikle sürerken; yoğun hatlara anlık takip ile ilave seferler verilerek sosyal mesafe korunuyor.
Koronavirüsle mücadele sürecinde siperlik maske, anti bakteriyel dezenfektan, IR ateş ölçer, taşınabilir solunum cihazı ön prototipi, tek bir cihazla aynı anda dört hastanın solunum işlevini yerine getiren ventilatör modülü üretip geliştiren KTO Karatay Üniversitesi bu süreçte yoğun proje faaliyetleri yürütüyor.
Kuru Buharlı Dezenfeksiyon Sisteminin en kısa sürede kullanımı için KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi yoğun çalışmalar yürütüyor.

Üniversitemiz Sektör Danışmanlığı Projesi kapsamında Sektör Danışmanımız olan ve aynı zamanda yüksek lisans öğrencimiz Tarkan Ecerkale, pandemi sürecinde ventilatör (solunum cihazı) cihazı üretimine geçmiştir.
Ventilatör cihazının eksikliğin sebebi ile birçok ülkede cihazın kullanımı için hastalar risk grubuna göre sınıflandırılmaktadır. Piyasa da bulunan ventilatör cihazlarından sadece bir hasta yararlanabilmektedir. Ecerkale tarafından üretilen ventilatör cihazı ile dört adet entübe hastanın soluma işlevini yerine getirmesini sağlamaktadır.

“Vent Multı Multıplexer Of Ventılator” ürünü ile ilgili olarak;
Kullanım Amacı:
Bu modül ventilatör cihazının yetersiz, hasta sayısının çok fazla olduğu durumlarda acil olarak ventile edilmesi gereken hastalar için 1 ventilatör ile birden fazla (2, 3 ve 4) hastanın solunum işlevini görmesi için tasarlanmıştır.

Teknik içerik:

  • Kutu içeriği 2 adet modülden oluşmaktadır, Expiration ve inspiration
  • Ventilator multiple modul kullanım ömrü 50 yıldır, oda koşullarında saklanarak gelecekte aynı şekilde bir durum yaşanır ise tekrar kullanılabilecektir.
  • Ürün tek kullanımlık değildir, steril edilerek tekrar tekrar kullanılabilir.

  • Sterilizasyona uygundur, otoklavlanabilir.

  • Ürün otoklavlanıp, steril olarak ambalajlı sevk edilecektir.

  • Bütün ventilatör markalarına bağlantısı uygundur, hepsine montaj edilebilir.

  • Eloksal yüzey kaplamaya sahip, alüminyum gövdeden oluşmaktadır. Paslanmazdır.

 

Uyarılar ve Kullanımı:

  • Modül bağlandıktan sonra hava kaçağının olmaması gereklidir.
  • Modül yoğun bakım ventilatörleri için tasarlanmıştır. Kesinlikle Bilevel (BIPAP) Ventilatörlere uygun değildir.
  • Çocuk hastalar ile yetişkin hastalar aynı çoklayıcı içinde birlikte bulunamaz.

  • Bu modul kullanılmaya başlandığında;

  • Hastanın oksijenerasyonun takibi gerekmektedir. Ventilatör tümüne yani sisteme verdiğini görür.

  • Her hastaya ayrı ayrı Monitorizasyon mecburidir.

  • PCV (Basınç Kontrollü Modül) Modunda kullanılması gerekmektedir.

  • Trigger (Tetikleme) kapatılması gerekmektedir.
  • Yeni tip korona virüsünün sebep olduğu sorunlara çözüm bulmak ve projeler geliştirmek amacıyla üniversitemiz mühendislik fakültesinde oluşturulan KOROTAY ekibi, covid döneminde tedarik açısında sıkıntısı çekilen ve sürekli ihtiyaç duyulan yüz siperliği, kızılötesi ateş ölçer cihazı ve solunum cihazı konusunda çeşitli çalışmalar yapmışlardır.

    Mevcut tasarımlardan yola çıkarak algoritmik iyileştirmelerle IR Ateş Ölçerin ilk prototipi üretilmiştir.

    Taşınabilir ve hız ayarlı solunum cihazının ön prototipini geliştirmişler ve KOROTAY adı vermişlerdir.

    Nanoteknoloji ve Bilim Topluluğu öğrencilerimiz, pratik ve ekonomik antibakteriyel dezenfektan üretmişleridir.

    Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü’nün oluşturduğu ekip, 3D Printer ile uzun işlem süresini tasarımsal modellemeler ile kısaltarak sağlıkçılarımız için yüz siperliği üretmiş ve tasarımlarını paylaşmışlardır.

Bölümümüz mezunlarından Berkin Cimcim, kurmuş olduğu Cimcim Makine'de temassız manuel dezenfektan sıkan makine üretimine başlamıştır.