Koronavirüsle Mücadelede Sağlık Çalışanlarına 3 Boyutlu Maske Desteği

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Halil Sevim ve öğrencilerden oluşan ekibi, yeni tip Koronavirüsle (COVID-19) mücadele eden sağlık çalışanları için üç boyutlu (3D) yazıcılarla siperlikli maske üretimine başladılar.
COVID-19 salgını ile mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kurulan 3 Boyutlu Destek Platformu’na KTO Karatay Üniversitesi de destek verdi. Bu platform kapsamında hastalar ile yakın temas halinde bulunan sağlık çalışanlarının korunması amacıyla siperlik maske gibi şu anda erişimi mümkün olmayan ya da çok kısıtlı olan ürünler, hızlı bir şekilde üretilip ihtiyaç duyulan hastanelere ulaştırılmaya başlandı.
“Ürünü Baştan Tasarladık. Süreyi de Maliyeti de Minimize Ettik”
KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Halil Sevim, 3 boyutlu yazıcı ile geliştirdikleri siperliklerin gelişim sürecine değinerek, “Koronavirüsle mücadelede büyük fedakarlıklar sergileyen sağlık çalışanlarımız için ürettiğimiz sperlikler 3 boyutlu yazıcılar vasıtası ile üretilmektedir. Tasarlanan ilk üründe tek bir baskı için 3 saat süre gerekmekteydi. Bu ürün bazı geliştiriciler tarafından revize edildi ve 1 saat 40 dakikalık baskı süresine düşürüldü. Tasarımın mevcut yöntem kullanılarak daha hızlı üretilmesi amacı ile kısa zaman diliminde yoğun olarak çalıştık ve ürünü baştan tasarladık. Fonksiyonunda bir kayıp olmadan baskı süresini 24 dakikaya indirmeyi başardık ve çoklu basım için uygun hale getirdik. Sürenin kısalması, zamandan tasarruf sağlamasının yanında maliyeti de aynı oranda minimize ettik. Bu sayede daha kısa süre içerisinde daha fazla siperlik üretimi gerçekleştirebileceğiz.” dedi.
“Konya’daki Hastaneler İçin Hızlı Üretime Geçtik”
Hastanelerin KTO Karatay Üniversitesi ile 3 boyutlu destek platformu üzerinden iletişime geçtiklerini ve Konya’daki hastanelerin taleplerini karşılamaya yönelik hızlı üretime geçtiklerini kaydeden Sevim, “Konya’daki Meram Eğitim Araştırma Hastanesi, Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi ve Beyhekim Hastanesi bizlerden talepte bulundu. Taleplerini karşılamaya yönelik olarak bu siperlikleri teslim ettik ve diğer hastanelerimize de teslim etmeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“İhtiyacın Hızlıca Karşılanması İçin Modelin Verilerini Açık Kaynak Olacak Şekilde Herkesle Paylaşacağız.”
Hızlı üretim ile ihtiyacın çok kısa sürede karşılanmasını hedeflediklerini belirten Sevim, “Hızlı üretilen modelin verilerini bizlerden almak isteyenler olursa bizimle iletişime geçmeleri yeterlidir. Açık kaynak olacak şekilde herkese göndermeyi planlıyoruz. Böylece daha hızlı üretim sonucunda, ihtiyacı bir an önce karşılamayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi.