KTO Karatay Üniversitesi'nden Türkiye’de Bir İlk: Kuru Buharlı Dezenfeksiyon Sistemi

Covid-19 ile mücadeleye gerek siperlik gerek muhtelif dezenfektan üretimi ile destek veren üniversitelerin başında gelen Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, yeni nesil dezenfektan projesini Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde hayata geçiriyor.
KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Amir Yavariabdi ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ahmet Sami Yılmaz tarafından geliştirilen; kuru buhar üreten ve el teması olmayan yeni sistemde virüsler, yüzde 100’e yakın bir oranda dezenfekte edilebiliyor. 
Koronavirüsle mücadelede toplum sağlığını korumak için Türkiye’ye örnek olan çalışmalara imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım araçlarında deneme aşamasında olduğu Kuru Buharlı Dezenfeksiyon Sistemini hizmete sunmaya hazırlanıyor.
Uygulandığı yüzeye 10 ila 20 mikron arasında kuru buhar gönderen yeni nesil sistem, yüzeyde gün boyunca oluşan mantarların, bakteriyel ve virüssel organizmaların yüzde 100’e yakın bir oranda dezenfekte edilmesini sağlıyor.
Üniversite ve Belediye Yoğun Çalışmalar Yürütüyor
Toplu ulaşım araçlarının dezenfeksiyonunu da düzenli şekilde sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, daha önce duraklar ile otobüs ve tramvayların içerisine dezenfektan kurulumları gerçekleştirmişti. Ayrıca, toplu ulaşımda sosyal mesafe denetimleri de titizlikle sürerken; yoğun hatlara anlık takip ile ilave seferler verilerek sosyal mesafe korunuyor.
Koronavirüsle mücadele sürecinde siperlik maske, anti bakteriyel dezenfektan, IR ateş ölçer, taşınabilir solunum cihazı ön prototipi, tek bir cihazla aynı anda dört hastanın solunum işlevini yerine getiren ventilatör modülü üretip geliştiren KTO Karatay Üniversitesi bu süreçte yoğun proje faaliyetleri yürütüyor.
Kuru Buharlı Dezenfeksiyon Sisteminin en kısa sürede kullanımı için KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi yoğun çalışmalar yürütüyor.